Kokbokhandelns katalog
Böcker vi gärna rekommenderar

Priserna inkluderar frakt och moms inom Sverige, Alla varor skickas mot postförskott.

Jag vill hylla Allan Hult, som jag känt och varit vän med, jag tror sedan Park Avenue öppnade sina portar. Sedan dess har Park Avenue varit och är utan tvekan ett av Sveriges och naturligtvis Göteborgs förnämsta hotell. Det är en status för vilken Allan Hult varit en av kämparna.
Allan är sedan många år betraktad som en av Sveriges största kökschefer. Det har varit en stor glädje för mig, när vi då och då har träffats och umgåtts. Mitt intryck har alltid varit att Allan är en av de allra mest kunniga i allt som har med gastronomi att göra. Dessutom har han varit en mycket omtyckt och respekterad CHEF.
För detta vill jag uttrycka min tacksamhet för den goda vänskap som Allan har minst sagt slösat med. Det är av dessa skäl som jag med stor glädje har skrivit några rader om en kollega som jag tycker om, ser upp till och beundrar.
Tore WretmanAllan Hult är definitivt den person som betytt mest för gastronomin i Västsverige. Allans storhet har, enligt min uppfattning, legat i att han kombinerat ett nyskapande inom kokkonsten och samtidigt varit föregångare i den publika och mediala rollen.
Efter kriget då Sveriges kokkonst ännu var primitiv, både till följd av avsaknaden av råvaror och kanske ännu större avsaknad av matkultur, inledde Allan sin gärning. Han tog under femtio- och sextiotalen till sig impulser från Frankrike och skapade även själv en kokkonst baserad på våra västsvenska råvaror. Han förädlade och vidareutvecklade husmanskosten och komponerade ett flertal klassiker som i olika variationer lever vidare i den västsvenska restaurangvärlden. Bland Allans klassiker kan nämnas alla de som han uppkallade efter samtidens storheter; Sjötunga Karl Gerhard, Musselsallad Evert Taube, Sjötunga Povel Ramel och Soufflé Git Gay.
För Allan räckte det inte med att skapa rätterna och höja kvaliteten på kokkonsten, utan han umgicks med matjournalister och gäster, på ett för dåtidens kockar ovanligt sätt. Allan var med ett modernt uttryck "medial". Hans humor och den magnifika slagfärdigheten i konversation gjorde honom till den förste salongskocken i västra Sverige.
Med plattformen som kökschef på ett av Sveriges då ledande hotell, Park Avenue Hotel, blev Allan en naturlig och självklar läromästare för mängder av kockar och kallskänkor. På den tiden skulle man börja sin gastronomiska bana i Parks kök. Ett betyg därifrån och undertecknat av Allan öppnade alla dörrar för den unge kocken. Många av Sveriges främsta kockar har börjat sin bana hos Allan, bland andra kan nämnas Crister Svantesson och Gunnar Forsell.
Själv har jag aldrig arbetat med Allan, men när jag var ung köksmästare på Henriksberg och krögare på Hovås Golfklubb lärde jag känna honom och se upp till honom som en förebild. I mitt yrkesverksamma liv har Allan alltid spelat en roll. Vi har skrivit en kokbok ihop, jag efterträdde honom som kökschef på Park Avenue, vi har gjort ett flertal gastronomiska gästspel ihop, vi sitter tillsammans med i flera gastronomiska sällskap såsom den ärofulla Sandahl Foundation och den likaledes viktiga Västra Akademin för Gastronomi.
Jag avslutar detta mitt förord till den nu efterlängtade boken av Allan med att citera Povel Ramel: "och över alltihop lyser Mäster Hult!"
Leif Mannerström


Jag haft förmånen att få samarbeta med Allan Hult under cirka 30 år, och har kunnat följa hans utveckling. Restaurangverksamheten på Park Avenue Hotel var från hotellets start 1950 relativt begränsad, men utvecklades stegvis till att bli en av de största i vårt land.
Det var därför en tillgång för företaget att kunna utnyttja Allans kunskaper och erfarenheter till att leda denna utveckling. Han hade nämligen en fantastisk förmåga att med sin grundliga fackerfarenhet och kunskaper kunna följa utvecklingen i branschen, och många gånger också leda den i de nya banor som behövdes för att företaget skulle kunna bli ett av de främsta i branschen. Han skaffade sig kunskaper från USA och Frankrike och omsatte dessa på ett för vårt land nyskapande sätt. V
id de olika expansionen som företaget gjorde, var Allans kunskaper och framsynthet en mycket stor tillgång, så att alla tänkbara nyheter kom till användning. Allans kreativitet och förmåga att se framåt bidrog, till att många nya rätter och kompositioner skapades. Gastronomin fick en fruktbar utveckling.
En av Allans många tillgångar var hans organisationsförmåga. I den mycket varierande och omfattande restaurangverksamheten på Park Avenue med Restaurang Belle Avenue, Lorensberg och ett antal festvåningar gällde det att verkligen kunna organisera och leda arbetet i köket så, att ej någon av de varierande och Eka viktiga restaurangavdelningarna eftersattes, utan att alla fick service av samma kvalitet.
Otaliga är också de många evenemang utanför Park, som köket fick stå för, och då där det verkligen gällde, att i förtid ha allt genomtänkt och organiserat. jag tänker på de många banketterna på Börsen, invigningen av Volvo-fabriken i Torslanda, GKSSs 150årsjubileum med middag på Marstrands fästning m.m. Alla evenemang av mastodontklass, som genomfördes med bravur. Och bakom det hela stod Allan Hult med sin köksbrigad.
Då Allan nu ger ut en bok med alla sina minnen och erfarenheter, samt ett urval av alla de recept han kreerat under åren, är det min uppfattning att läsarna kommer att sätta stort värde på att få del därav.
Per Persson
Fd. VD Park 4venue HotelAllan Hult! Ett namn som hos den yngsta generationen av kockar och restaurangarbetare inte klingar alltför familjärt, men som för oss lite äldre har en alldeles särskild nimbus.
Allan Hult! Göteborg naturligtvis, Park Avenue självklart. Fisk, skaldjur, Lorensberg. Traditionsfyllt 1950-, 60- och 70-tal. Krogen kanske på topp på ett sätt som vi i dag knappast kan föreställa oss.
Allan Hult! Demonisk chef över en köksbrigad som väl vad kvalitet och numerär inte haft sin like i Göteborg. I dag har vi glömt bort hur många som verkligen arbetade bakom svängdörrarna på ett förstaklassetablissemang som Park Avenue i Göteborg. Vem minns renseriet, vilka jobbade i kondis, bageriet, kaffeköket, silverputsen m.m.?
Allan Hult! Firad av gästerna som få av sina samtida. Skapare av rätter som tillägnats Karl Gerhard, Povel Ramel m.fl. Kanske den sista av de stora köksmästarna som arbetade i den klassiska traditionen.
Allan Hult! Privatpersonen som alltid gladde kollegerna och kamraterna. Vars rappa tunga hittade de rätta replikerna vid de rätta tillfällena. Aldrig elak, utan med glimten i ögat och från ett stort hjärta, häcklade Allan friskt det han fann komiskt och udda.
Familjen, som väl sällan såg så mycket av Allan, men som med stolthet och lojalitet gladdes åt hans framgångar.
Göteborgarna som skröt i hela landet över sitt eget matlagningsgeni.
Allan Hult! Mångårig medarbetare i tidningsspalterna. Läraren och pedagogen. Kunskapen som Allan besatt blev aldrig hans egendom. Generöst delade han den med en yngre generation. Många av dagens göteborgskockar har Allan att tacka för sina kunskaper i klassisk kokkonst. Böcker har skrivits. Radioprogram har gjorts. TV har spelat in och utmärkelser haglat över Allan.
Allan Hult! När Du nu vänder Dig om och ser tillbaka på Ditt framgångsrika liv, och dessutom fäster det på papper, borde den boken kunna bli lika tjock som Nationalencyklopedin, så mycket har Du upplevt och så händelserikt har Ditt liv gestaltat sig.
Allan Hult! Du är ett stycke kroghistoria utan motstycke.
Lars Johannison (Pluto)


Allan Hult; På menyn med Allan Hult. 176s. Rikt Illustrerad + färgplanscher. Obd. Västra Akademin för Gastronomi skriftserie nr 2

... OCH ÖVER ALLTIHOPA LYSER MÄSTER HULT


Orden är Povel Ramels, och med dem hyllade han en av det svenska kökets giganter, Allan Hult.
Under sina många år som köksmästare på Park Avenue Hotel i Göteborg blev Allan Hult internationellt ryktbar. Genom sina många framträdanden i tidningar, TV och film gav han det svenska kockskrået ett ansikte.
En rad av dagens mest kända och omtalade svenska köksmästare betraktar honom som ett föredöme och en förebild. Här berättar han för första gången - personligt och underhållande - om sitt liv och sitt arbete somen av landets förnämsta "matskapare"
I text och bild får vi följa honom ända från barndomen; från söndagsmiddagarna i föräldrahemmet och det första - katastrofala - försöket att passera ärtor på stadshotellet i Vänersborg, till kungabanketterna, den göteborgska redarsocietetens sjösättningsmiddagar och mötena med svenska och internationella kändisar.
Boken ger roande glimtar av forna dagars liv och arbete i krogköken i Göteborg och i resten av västsverige. Kända och okända namn passerar revy, från legendariska kockar och världsartister till okända kallskänkor och sillfior.
Sist men inte minst innehåller boken ett rikt urval av recept ur hans väldiga, personliga receptsamling. Anvisningarna gör det lätt att laga många av de klassiska rätter som Allan Hult en gång introducerade.
Så välkomna till bords ! På menyn: Allan Hult!
Läs mer om Allan Hult
Skicka mig Allan Hult; på menyn med Allan Hult Pris SEK 400 inklusive moms och frakt (Gäller inom Sverige)


Vi har även Kockknivar och Köksvertyg.

Namn:
Företag:
Adress:
Post nr:
Post adress:
Land:
E-mail:
Frågor: